Prevzemno mesto
T: +386 70 406 666
Jezik:  SI
Iščeš izdelek? Vnesi iskalni izraz...
 
HOME
Kajaki
SUP in oprema
Podvodni skuterji
Vodni športi
Rešilni in plavalni jopiči
Navtična oprema
Vodoodporne torbe in nahrbtniki
Kampiranje
Dom in vrt
Tenis in Badminton
LANGUAGE: SI
BlagajnaBlagajna
PrijavaPrijava
Moj izborMoj izbor
Domov > Blog > Vodič za izbiro vesla za kajak
< Blog
Vodič za izbiro vesla za kajak
Avtor: Gregor Kerpan, 09.03.2021

Izbira vesla za kajak

Ne glede na znamko in model kajak vesla, se pred njegovo izbiro velja temeljito posvetiti ustrezni dolžini. Ta parameter namreč pomembno vpliva na kajakaško izkušnjo. Kajti, če boste izbrali prekratko veslo za kajak, boste z rokami neprestano udarjali v stranice čolna, s predolgim pa boste dodatno obremenili ramena in pretirano vijugali po vodi, kar vas bo v dokaj kratkem času precej izčrpalo. A pri izbiri kajakaškega vesla ni pomembna le dolžina. Treba je določiti tudi obliko lopatice in obroček ter seveda vedeti, v katerem slogu veslate.

Kakšna je torej optimalna dolžina vesel?

Pri določanju dolžine kajak vesla je treba v prvi vrsti upoštevati lastno višino in širino samega kajaka. Če glede slednjega niste prepričani, kajak izmerite na najširši točki. Pri tem si lahko pomagate s širinami tipskih kajakov, kajti:

  • športni kajak je širok med 66 cm do 77 cm in dolg med 180 cm do 366 cm
  • širina potovalnega kajaka znaša med 56 cm in 64 cm, dolžina pa med 365 cm in 458 cm
  • performance kajak meri v širino med 48 cm in 56 cm, medtem ko dolžina znaša med 457 cm in 550 cm
  • kajak za spust po divjih vodah pa je za razliko od vseh pravkar naštetih dolg med 210 do 335 cm, pri čemer sama širina, vsaj za določanje vesla za kajak, ne igra bistvene vloge. V tem primeru se je torej pomembneje osredotočiti na višino veslača.
  • Če vaš kajak sodi v katero od prvih treh skupin, si pri določanju dolžine kajak vesla pomagajte s spodnjo tabelo, v kateri najdete optimalne dolžine vesel glede na oba pravkar predstavljena parametra (širino kajaka in vašo višino).

Vodič za določanje dolžine kajak vesla

Širina kajaka  do 58cm  58 - 70 cm  71 - 81cm  več kot 81 cm
Višina veslača  priporočena dolžina vesla      

 pod 152 cm

 200 cm  210 cm  220 cm  230 cm
 152 - 168 cm  210 cm  220 cm  230 cm  240 cm
170 - 182 cm  220 cm  220 cm  230 cm  240 cm
več kot 182 cm  220 cm  230 cm  240 cm  250 cm

Če potrebuje veslo za veslanje na mirnih vodah, ga izberite izključno na podlagi širine kajaka. Če pa se nameravate spuščati po divjih vodah, se ozrite na celotno tabelo, pri čemer upoštevajte, da prosti slog zahteva krajše veslo.

Daljše veslo tako izberemo le v primeru adrenalinskega veslanja (river running, creeking), a vam ne glede na veslaški slog priporočamo preizkus različnih velikosti, tudi vrst vesel. Priložnosti za to ni malo, saj številni prodajalci organiziramo predstavitve, ki so odlična priložnost za pridobivanje izkušenj, te pa so vam lahko v veliko pomoč pri kasnejšem nakupu kajakaške opreme.

Kako potemtakem izbrati veslo za kajak?

Najlažje je, če izhajate iz sloga samega veslanja. Vprašajte se, ali boste pretežno veslali na tekmovanjih ali pa je to šport, ki vam ponuja le občasno rekreacijo. Razlogov za kajakaštvo je nešteto, a predstavljajo pomembno osnovo, saj običajno prav ti določajo vaše potrebe. Ni namreč vseeno, ali se spuščate po divjih vodah ali pa veslate po mirnih rekah, jezerih ali morju.
Obstaja pa seveda tudi nekaj univerzalnih zakonitosti. Če na vodi preživite veliko časa, vam priporočamo zmogljivejša kajak vesla, ker ta razbremenijo vaše sklepe in vam prihranijo moč. Največji kajakaški navdušenci običajno posežejo po veslu s trdo in odzivno karbonsko gredjo z manjšo težo, lahka pa je tudi njihova lopatica, saj je izdelana iz karbona ali steklenih vlaken. Tovrstna kajak vesla navkljub majhni teži ostajajo trdna, vam pa zagotavljajo več moči. Poleg tega številni strokovnjaki priporočajo, da se v primeru ponavljajočih daljših veslanj ali bolečin v ramenskem obroču odločite za manjše kajak veslo z lopatico, izdelano iz steklenih vlaken ali ogljikovih kompozitov. Boleči dela telesa vam bodo za to zagotovo hvaležni.

Jezera in reke

Potovalni kajak je vsekakor dobra izbira za vse, ki nameravate pogosto in dlje veslati na jezerih ali mirnih rekah, potovalna kajak vesla pa so prav tako nadvse priročna. Izdelana so iz karbonske in steklene gredi, zato so precej lažja ter toplejša od aluminijastih. Kljub temu pa rekreacijski kajak povprečnemu veslaču povsem zadostuje in predstavlja idealno izbiro za krajša veslanja ali veslanja neposredno ob obali. Pripadajoče veslo za kajak je sicer nekoliko težje od bolj zmogljivih različic, kamor sodi tudi potovalno veslo, je pa zato izredno trpežno in tudi cenovno nadvse dostopno.
A če so udarci ob skale in pesek vaša stalnica ter se pretežno gibate v plitkih vodah, vam vendar priporočamo trajnejše veslo, ne zanemarite pa niti lopatice, saj širša lopatica zagotavlja veliko boljši odriv od ožje.

Divje vode

Učinkovitost, vzdržljivost in hitrost odlikujejo kajak vesla, namenjena spustom po divjih vodah. Gredi teh so izdelane iz karbona ali steklenih vlaken, so pa tudi debelejše. V splošnem gre za odporna vesla, ki se dobro obnesejo tudi v težjih razmerah, a se lopatica ne glede na način izdelave in izbire materiala zaradi ekstremnih pogojev, v katerih se uporabljajo vesla za kajak, rada zlomi. Oblika sicer uravnava težo in moč, k čemer pripomore material, vendar vam kljub temu priporočamo, da ste pripravljeni na morebitne zaplete ter imate s seboj tudi kompaktno štiridelno kajak veslo.

Je pomembna tudi oblika lopatice?

Pri izbiri oblike lopatice, kot doslej, velja upoštevati predvsem slog veslanja. Široke lopatice izbirajo veslači, ki kajak veslo držijo navpično oziroma pravokotno na vodo. Ta vesla za kajak imajo krajše lopatice, pa tudi krajšo gred, medtem ko sam slog, ki ga imenujemo pokončen, zagotavlja moč, zato se ti veslači pogosto udejstvujejo tekmovanj na divjih vodah. V primerjavi z njimi, pa imajo veslači, katerih kajak veslo ima ožjo, a daljšo lopatico, bolj sproščen slog. Tudi njihova poraba energije je manj intenzivna, saj veslo za kajak držijo vodoravno oziroma vzporedno z vodo.

In obroč, mora biti kar se da lahek?

Oba dela dvodelnega kajak vesla, ki opravlja funkcijo enodelnega, povezuje obroč, ta pa ima širok razpon, vsaj kar se tiče teže. Lahko je celo lahek kot perje, kar nedvomno dodobra zmanjša napetost zapestij, pa tudi porabo moči v zgornjem delu telesa. Veslanje z vesli, ki imajo težak obroč, namreč obremeni sklepe, medtem ko veter še dodatno oteži gibanje.
Upamo, da smo vam posredovali vse potrebne informacije, s pomočjo katerih boste izbrali veslo za kajak, ki bo kar najbolje zadovoljilo vaše potrebe. Če strnemo, bistveni so trije dejavniki: model kajaka oziroma njegova širina, vaša teža in prevladujoč slog veslanja. Upoštevajoč vse tri izbira ne bi smela biti težka, zato vas vabimo, da si ogledate kajak vesla, ki jih ponujamo v Feelfree trgovini.

Ne glede na znamko in model kajak vesla, se pred njegovo izbiro velja temeljito posvetiti ustrezni dolžini. Ta parameter namreč pomembno vpliva na kajakaško izkušnjo.

 

Blog govori o naslednjih izdelkih

veslo-za-kajak-feelfree-alu-dvodelno-220-230cm-2.jpg
Feelfree vesla za kajak

Veslo za kajak Feelfree ALU dvodelno 220 ali 230cm

59,90 €
Na zalogi
Veslo za kajak Feelfree ALU dvodelno 220 ali 230cm
Dodaj v košarico
veslo-za-kajak-feelfree-fiberglass-dvodelno-220-230cm-1.jpg
Feelfree vesla za kajak

Veslo za kajak Feelfree Fiberglass dvodelno 220 ali 230cm

73,00 €
Na zalogi
Veslo za kajak Feelfree Fiberglass dvodelno 220 ali 230cm
Dodaj v košarico
veslo-za-kajak-angle-standard-alu-dvodelno-220cm-1.jpg
Angle vesla za kajak

Veslo za kajak Angle Standard ALU dvodelno 220cm

44,90 €
Na zalogi
Veslo za kajak Angle Standard ALU dvodelno 220cm
Dodaj v košarico
veslo-za-kajak-basic-alu-enodelno-220cm-8.jpg
Angle vesla za kajak

Veslo za kajak Angle Standard ALU enodelno 220cm

42,90 €
Na zalogi
Veslo za kajak Angle Standard ALU enodelno 220cm
Dodaj v košarico
Brezplačna dostava
Brezplačna dostava
Varen nakup
Varen nakup
Široka ponudba
Široka ponudba
Zadovoljstvo strank
Zadovoljstvo strank
Prijavi se na novice
in bodi prvi obveščen o popustih!
Prijava

S prijavo na e-novice se strinjam s POGOJI POSLOVANJA.

Spletna trgovina Feelfree Outdoor Station je inovativna slovenska spletna trgovina
v kateri boste našli vso opremo za aktivno preživljanje prostega časa